Masai Mara safari – een aardbeving van hoefslagen

lions, animals, zoo-21787.jpg

In het zuidwesten van het Afrikaanse Kenia wacht een natuurreservaat dat heel erg tot de verbeelding spreekt. En dus ook erg bekend is. De Masai Mara grenst namelijk aan de welbekende vlakten van de Serengeti. Dit is het ‘speelterrein’ van enorme aantallen wilde dieren en ook het decor van een jaarlijks terugkerend spektakel. In hoefslag beginnen dan honderdduizenden wildebeesten (gnoes, zebra’s) te migreren. Het staat bekend als de grote trek en moet je ooit eens hebben meegemaakt. Waarbij een goede plek vooral de omgeving van de rivier de Mara is. Tijdens de oversteek trachten de hoefdieren het water te doorkruisen. Met als extra handicap dat er hordes hongerige krokodillen op hen liggen te wachten. Het ontzagwekkende volume aan voortdenderende dieren gaat alle verbeelding te boven. Vandaar wellicht dat er ook luchtballonnen ter plekke naar boven gaan. Te boeken als een soort Masai Mara safari maar dan in het zwerk.

De regen achterna

De wildebeesten starten hun trek op de vlakten van de Serengeti. Als het daar droog wordt, trekken ze geleidelijk naar het noorden, zo de regenwolken volgend. En aan het einde van het seizoen komen ze terecht in de groenere stukken van de Masai Mara. Vangt de regentijd weer aan, dan gaan de gnoes, thomsongazelles en zebra’s weer richting het zuiden. Waar opnieuw de krokodillenbekken wachten bij de rivier de Mara.

De Big Five tijdens een Masai Mara safari

Safari in Kenia is sowieso een goed idee. Want juist Kenia verdient zo’n reis. Safari is Swahili voor ‘reis’. Die werd vanouds ondernomen door koloniale jagers die groot wild kwamen afschieten. Zij vonden vijf dieren moeilijk op de korrel te krijgen en deze diersoorten heten nu de Big Five: luipaard, buffel, leeuw, neushoorn en olifant. Ga je nu een Masai Mara safari doen, dan zie je niet alleen hoefdieren. Want die zijn dus de mogelijke prooi van de luipaard en de leeuw. Ook de andere drie van de Big Five kom je in de Masai Mara wel tegen. Toch blijft het hoogtepunt de grote trek. Die ook ‘voeding’ betekent voor de plaatselijke bewoners, de stam van de Masai die ooit uit het Nijlbekken naar het Afrikaanse struiklandschap emigreerde. Naast natuur kom je hier dus ook heel authentieke Masai-dorpen tegen.

Vier keer een goede tijd voor een Masai Mara safari

Voor een goede kennismaking met de Masai Mara zou je meer dan één game drive dienen te overwegen. Verken het gebied op verschillende momenten van de dag. Een kwartet van die momenten geeft je een heel goed idee van het gebied. Vier onvergetelijke safarimomenten zijn dan:

  • Sunset safari (vroege avond, veel grazende dieren)
  • Dagsafari 
  • Ballonvaart (niet goedkoop, wel fascinerend mooi, aanrader tijdens de grote trek)
  • Sunrise safari (vroeg uit de veren, kans om echt grote dieren mee te maken)

Een dagje is veel te kort

Voor een enorm pakket aan wilde Afrikaanse dieren kun je naast het Serengeti National Park dus ook in Kenia terecht, in het Masai Mara National Reserve. Plan een Masai Mara safari zeker een dag of drie, vier. Ben je gebiologeerd qua natuur en dierenleven? Dan blijf je graag nog wat langer hangen.

Meer informatie nodig? Vraag het aan de specialisten van Afrika Safari.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *